Topic: Setting  (gelezen 1181 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

  • *
11 september 2013, 14:13
Uiteraard moeten alle creaties en avonturen in de algemene setting passen. Gelukkig is die setting grotendeels gebaseerd op bestaande bronnen, dus je kunt overal op internet informatie vinden.

Fabelwezens
Fabelwezens bestaan. Alle legenden over vreemde wezens zijn werkelijkheid. Dat wil echter niet zeggen dat je ze op iedere straathoek tegenkomt, sterker nog: het is mogelijk om je hele leven in de wereld van Terra Fabula door te brengen zonder ooit één fabeldier tegen te komen. Ze zijn overal, maar ze zijn er goed in om zich te verbergen voor gewone mensen. Iedereen heeft echter wel meerdere kennissen die fabelwezens hebben ontmoet en dat ze bestaan is voor de meeste gevallen algemeen bekend.

Het zal niet overal op de wereld hetzelfde zijn. Het is mogelijk dat ergens een dorpje blijkt te zijn waar de inwoners een sterke samenwerkingsband hebben met de plaatselijke feeën. En hoewel in Nederland het spotten van een fabelwezen nog een bijzonderheid is, zou daar in de toekomst verandering in kunnen komen... Experts menen namelijk dat interacties tussen fabelwezen en mens de laatste tijd toe lijken te nemen.

Het is niet de bedoeling om zelf nieuwe wezens te bedenken. Alle wezens uit bestaande mythen en legenden mogen echter gebruikt worden en waar nodig (bijvoorbeeld als er meerdere versies van een legende bestaan) is eigen interpretatie ook prima.

De 17e eeuw
Het verhaal speelt zich ruim drieënhalve eeuw geleden af. Het huidige Nederland is de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, de tijd de Gouden Eeuw.

Het is geen doel van dit spel om volledig historisch correct te zijn. Het gaat om een spannend verhaal, de geschiedenis dient als achtergrond. Gebruik de geschiedenis dus als richtlijn en inspiratie, maar laat je er niet door beperken. Het is ten slotte best mogelijk dat in een wereld waar fabeldieren bestaan, bekende of onbekende gebeurtenissen net iets anders zijn gelopen.

Lees die alinea nog eens, want het is belangrijk. Er zullen situaties ontstaan waarin het verhaal niet klopt met de geschiedenis, of dat nu is doordat specifieke feitjes niet kloppen of het algemene tijdsbeeld voor of achter loopt. Dit proberen te vermijden betekent meer onderzoek dan spel. Mocht er een situatie ontstaan waarvan je denkt 'dit klopt niet', laat dit dan even weten, maar ga niet eisen dat het wordt veranderd. Misschien is er een oplossing te vinden in het verhaal, of misschien moeten we gewoon beslissen dat Kaap de Goede Hoop een paar jaar eerder gesticht werd dan in werkelijkheid.

  • *
22 oktober 2014, 12:31
Vuurwapens
Vuurwapens waren in deze tijd beschikbaar; er waren legereenheden die er mee uitgerust waren. We hebben het dan over wapens met een 'Miquelet Lock' en eerder. De welbekende Flintlock mechanismes waren op dit punt ongeveer veertig jaar in ontwikkeling. 'Breech loading' exemplaren, e.g. laden van de achterkant van de loop, zijn op dit punt ongeveer twee jaar in ontwikkeling, in o.a. Frankrijk en Engeland. Zie eerdere twee links voor meer leesmateriaal :)
"...and the earth becomes my throne
I adapt to the unknown
Under wandering stars I've grown
By myself but not alone"

  • *
26 januari 2015, 02:09
Eerste Engels-Nederlandse Oorlog
Het is 1652 dus Nederland is sinds 29 mei in oorlog met Engeland. Door de grote welvaart van de Nederlanders op zee vormden zij een steeds grotere bedreiging voor de Engelse mogendheid. Onder leiding van Oliver Cromwell verklaarden de Engelsen in juli de oorlog. Deze oorlog duurde een jaar en werd voornamelijk op zee gevoerd, dus de provincies Zeeland en Holland hadden er het meest mee te maken. Maar voor Utrecht, wat destijds het centrum van het geloof in Nederland was, betekende het wel dat het land in oorlog was met een protestantse natie, en dit terwijl het nog vrij recent de katholieke Spanjaarden had verdreven.
De oorlog eindigde met een beslissende Nederlandse nederlaag op de Noordzee en plaatselijke Nederlandse overwinningen in Oost-Indië en op de Middellandse Zee. Dit was echter de eerste van vier grote zee-oorlogen tussen de twee grootmachten.