NL / EN
Laatst bijgewerkt op 1-3-2018

Het Leesbeest

2003 – 2009

Mijn interesse in het bouwen van websites begon al vroeg, ongeveer tegelijk met het serieus schrijven van verhalen. Uit die combinatie ontstond Het Leesbeest, een website waarop ik en anderen zoals ik onze verhalen met de wereld konden delen. Het Leesbeest heeft zes jaar lang in verschillende vormen bestaan, met als hoogtepunt de versie in de vorm van een boekenkast waarop schrijvers zelf konden inloggen om hun verhalen toe te voegen.

De boekenkast

Het was mijn eerste grote programmeerproject in PHP en MySQL, nadat ik een dik instructieboek van kaft tot kaft had doorgelezen. Het boekenkastontwerp bestond toen al even, maar het was veel werk om ingestuurde verhalen handmatig toe te voegen. Ik paste de bestaande website aan met een inlogsysteem, een formulier voor verhalen, en natuurlijk een beheerderspaneel voor mezelf. Het ontwerp vereiste dat ik alsnog voor ieder verhaal een ‘kaft’ maakte, en dat combineerde ik met het goedkeuren van de verhalen voor ze daadwerkelijk op de site verschenen. Verhalen werden automatisch in pagina’s geknipt, er was een zoekfunctie, en gebruikers konden commentaar schrijven bij verhalen en ‘boekenleggers’ plaatsen om bij te houden waar ze waren gebleven. In totaal hebben er 90 verhalen van 26 schrijvers op de website gestaan.

Het forum

Naast de website bestond het forum, waarop leden konden discussiëren over schrijven en elkaars nog niet afgemaakte verhalen van feedback konden voorzien. Ook waren er rollenspelen waarin deelnemers samen een verhaal maakten door ieder over een eigen personage te schrijven. De grootste was de Poort naar Avontuur met gemiddeld 10-15 actieve spelers, waar ik als spelleider de vele verhaallijnen aan elkaar weefde tot een episch fantasyverhaal.

Een ander opvallend project was SchrijfIdool, een schrijfwedstrijd in meerdere rondes. Bij de feestelijke prijsuitreiking gaf de bekende schrijver Tais Teng een schrijfworkshop. Joke Adam won de hoofdprijs van SchrijfIdool: grondige redactie door mij voor haar eerste boek.

De website en het forum zijn netjes gearchiveerd, en oud-leden zijn van harte welkom om contact op te nemen als ze verhalen of andere inhoud terug willen zoeken of gewoon herinneringen ophalen.

Een beknopte geschiedenis

Zomer 2003 De allereerste versie van Het Leesbeest kwam online. Ik had een verhaal geschreven, was HTML aan het leren, en combineerde de twee tot een website. Er kwamen uiteindelijk zes verhalen op: drie van mij, twee van vriendinnen, en een van een volslagen onbekende die een verhaal via mail had opgestuurd.

Begin 2004 Het moet ongeveer een half jaar later zijn geweest dat ik een nieuwe versie bouwde, oranje in plaats van blauw en met behalve verhalen ook favoriete gedichten en boekrecensies.

Mei 2004 Er was al even een primitief soort forum, maar in mei werd het eerste serieuze Leesbeestforum geboren. Populair waren de ‘meeschrijvers’, vervolgverhalen waaraan iedereen kon bijdragen, en de schrijfwedstrijden, die een belangrijke bron van verhalen voor de website vormden.

Februari 2005 Mijn ambitieuze rollenspelproject, de Poort naar Avontuur, ging van start op het forum.

December 2005 Ik voltooide de ‘boekenkastversie’ van de website, nu volledig gericht op de verhalen en schrijvers. In eerste instantie moest de website nog volledig handmatig worden bijgewerkt.

Februari 2006 De nieuwe website kreeg een bijpassend nieuw forum, nu bij mijn eigen webhost.

September 2006 De eerste ronde van SchrijfIdool ging van start. Tien kandidaten begonnen aan een afvalrace in de hoop om als enige echte SchrijfIdool over te blijven.

Februari 2007 De finale van de wedstrijd SchrijfIdool vond plaats in Tiel.

November 2007 De PHP-versie van de website werd geopend, met grotendeels hetzelfde uiterlijk maar vele nieuwe functies zoals het inlogsysteem voor schrijvers om hun eigen verhalen toe te voegen.

April 2009 Met een aantal enthousiaste forumleden maakte ik plannen voor weer een nieuwe versie van de website, met een professioneler uiterlijk, geïntegreerd forum, en strengere selectie van verhalen. Al snel zag ik van dit plan af omdat ik andere dingen aan mijn hoofd had, zoals studeren.

Juni 2009 Na gestaag verminderde activiteit werd Het Leesbeest uiteindelijk opgeheven.

Gerelateerd nieuws:

1-3-2018 - Terugblik: Het Leesbeest